17 Aralık 2016 Cumartesi

Tasarımda ''Kürk Mantolu Madonna''

Kürk Mantolu Madonna
Ünlü edebiyat yazarı Sabahattin Ali'nin o muhteşem romanı.1943 yılında yayınlanan bu eser günümüzde çok satan kitaplar arasında.Okumayan varsa şiddetle tavsiye ederim!İçinde geçen hikaye o kadar naif bir dille anlatılmış ki..Defalarca okusanız dahi aynı tadı alabileceğiniz nadir kitaplardan biri diyebilirim.

Peki ne anlatıyor bize Kürk Mantolu Madonna?Raif Bey'in iç dünyasını,gizli defteri içinde kalmış bir aşk hikayesini..Suskun,sessiz bir dünyasın da aslında ne kadar derin izleri taşıdığını .Esrarengiz bir Alman kadınla genç bir Türk erkeği arasındaki ilişkiyi konu alan roman belki de bizim iç dünyamızdan bir yüzle karşı karşıya bırakıyor.Kimsenin aslında dış görünüşüyle yargılamamanın önemini sorguluyoruz belki de içimizde.
"Kürk Mantolu Madonna" isimli roman  Penguin Yayınevi'nin Modern Klasikler serisi kapsamında .Maureen Freely ve Alexander Dawe ile mayıs 2016 da ingilizceye çevrildi.

Peki Tasarımda ''Kürk Mantolu Madonna'' dememin sebebi?

Tabanlıoğlu Mimarlık, 17-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Londra Tasarım Festivali kapsamında Sabahattin Ali'nin çok okunan romanı "Kürk Mantolu Madonna" için bir okuma odası tasarladı.
Roman İçin Birden Fazla Duyuyu Harekete Geçiren Tasarım

Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan ve "Beloved/Reading Room" ismi verilen tasarım, uzun yıllar sonra İngilizceye çevirilen romanın Londra'da tanıtılmasını amaçlıyor.


Murat Tabanlıoğlu, Beloved/Reading Room adlı enstalasyon projesine ilişkin olarak “Kürk Mantolu Madonna Türk edebiyatının en önemli romanlarından biridir. Bu nedenle, 73 yıl sonra ilk kez İngilizce’ye çevrilen kitabı Londra’daki yeni okuyucu kitlesine tanıtmak istedik” diyor.
 13 metre uzunluğundaki, aynalı siyah kutu Victoria and Albert Müzesi, Medieval & Renaissance galerisindeki köprünün üzerinde yer alıyor.



 Okuma odası boyunca fiziksel nesneler, metin, ışık ve ses kullanılarak roman, ziyaretçiler için yeniden yaratılıyor


Murat Tabanlıoğlu, "Enstalasyon, okuyanların, kitaptan sahneleri hayal etmeleri için fiziksel ve birden fazla duyuyu harekete geçiren bir canlandırma" diyor ve ekliyor: "bu, edebiyat, tutku ve insanın durumunu kutlayan çok samimi bir deneyim."

Tabi ki tasarım içeriğini anlayabilmek için kitabı okumak gerekiyor.İçeriğinde geçen sahnelerden yola çıkarak tasarımı daha net görebiliyorsunuz.Böyle bir şey beni çok mutlu etti ve gerçekten bir kez daha hem sevgili edebiyat yazarımız Sabahattin Ali'yi sevgiyle andım hemde böyle edebiyatla bir bütün olarak tasarımı düşleyen ve bu yönde emeği geçen sevgili Tabanlıoğlu Mimarlık ailesine sevgi ve teşekkürlerimi sunarım bir mimar olarak.
Sevgiler
IRMAK




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder